4_Griechisch

Δήλωση

 

IDEA

Το Καραβάνι είναι μια πρωτοβουλία στην οποία γυναίκες και άνδρες από όλο τον κόσμο συζητούν για την αναδιοργάνωση μιας παγκόσμιας ανθρώπινης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, εξαναγκασμό και πόλεμο. Μισοί άνδρες και μισές γυναίκες, προέρχονται από όλους τους πολιτισμούς, όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές σφαίρες, συμπεριλαμβανομένων των παρείσακτων και των μειονοτήτων, και σχηματίζουν ένα καραβάνι που κινείται από τη Δυτική στην Ανατολική Αφρική για να συζητήσουν τα θέματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών, ομάδων ή εταιρειών, αλλά διατυπώνουν τις ανάγκες επιβίωσης όλων των ανθρώπων.

Συναντιούνται για να διεξάγουν διάλογο πολιτισμών: να συζητήσουν τις ηθικές τους αξίες, να ανταλλάξουν ιδέες για την κοινωνική αλλαγή, τις πιθανές νέες μορφές συμβίωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους νόμους και τη δικαιοσύνη, την επιστήμη και την οικολογία, τον ορθολογισμό και τον παραλογισμό- οι δημιουργικά προικισμένοι άνθρωποι εκφράζουν επίσης αυτό το περιεχόμενο με καλλιτεχνικές μορφές.

Οργανώνουν τη συμβίωσή τους σε συμβούλια σχετικά με την τροφή, την υγεία και τις συγκρούσεις, ενώ γενικά ζητήματα συζητούνται σε συνελεύσεις ολομέλειας.

Η επικοινωνία γίνεται στα αγγλικά, όλα τα αποτελέσματα καταγράφονται και δημοσιεύονται.

Συνοδεύονται από ειδικούς στην έρημο, την ιατρική και την τεχνολογία.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Το 2050, ο πλανήτης αυτός θα έχει περίπου 10 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Τα ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις είναι απαραίτητες για την επιβίωση της ανθρωπότητας θα απαντηθούν διαφορετικά από άτομα όπως οι θρησκείες και οι φιλοσοφίες. Το καθήκον του Caravan είναι να συγκεντρώσει αυτές τις απαντήσεις. Το Καραβάνι είναι επομένως μια μη κυβερνητική, μη θρησκευτική και μη ιδεολογική πρωτοβουλία: φέρνει κοντά ανθρώπους με αυτή τη στάση. Δεν σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα μέσα στις υπάρχουσες εξουσιαστικές και οικονομικές δομές, αλλά τι πρέπει να αλλάξει σε αυτές γενικά, προκειμένου όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να γίνουν ανθρωπότητα.

Οι άνθρωποι ξόδεψαν χιλιάδες χρόνια δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μπορούν να ζουν ειρηνικά μαζί. Κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να έχει καθαρό πόσιμο νερό, αρκετό φαγητό, στέγη, εκπαίδευση και ελευθερία ανάπτυξης. Ο κόσμος θα μπορούσε να προσφέρει πολλαπλάσια ανάπτυξη, δημιουργικότητα, τεχνολογία, χαρά της ζωής, τέχνες και ψυχαγωγία, ευχαρίστηση και διασκέδαση και για τα 8 δισεκατομμύρια των πολιτών του.

Το αντίθετο συμβαίνει, αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό. Αλλά αυτό το αντίθετο είναι ανθρώπινο – επομένως μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική ζωή από τους ανθρώπους.

ΣΤΟΧΟΣ

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο δημιουργούν ένα μοντέλο με το οποίο όλος ο κόσμος θα μπορούσε να ζήσει μαζί –

έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι δεν θα ζουν σύμφωνα με τις επιταγές των λιγότερων, αλλά όπου ο καθένας θα επιτρέπει την ελευθερία των άλλων,

έναν κόσμο που δεν θα μεγιστοποιεί τα κέρδη των λίγων, αλλά θα μοιράζεται τα οφέλη της τεχνολογίας και της γνώσης με όλους.

Στόχος του Καραβανιού είναι να δώσει στον παγκόσμιο πληθυσμό μια αίσθηση του εαυτού του:

“είμαστε ο κόσμος”

ως μια συνείδηση που δεν επιβάλλεται στους ανθρώπους, αλλά αναδύεται μέσα τους ως δική τους σκέψη.

Ιούλιος 2021 – οι εμπνευστές

Λεπτομέρειες

Κριτήρια συμμετοχής

Ερωτήσεις που θα συζητηθούν από τους συμμετέχοντες στο Καραβάνι

Σκέψεις στο παρασκήνιο

Τρέχουσα πρωτοβουλία για το πόσιμο νερό

Συνέντευξη

madujara@gmail.com