4_Ungarisch

Nyilatkozat

 

IDEA

A Karaván egy olyan kezdeményezés, amelyben a világ minden tájáról érkező nők és férfiak egy globális, kizsákmányolás, kényszer és háború nélküli, humánus társadalom újjászervezéséről vitáznak. Félig férfiak, félig nők, minden kultúrából, minden társadalmi és termelési szférából, beleértve a kívülállókat és a kisebbségeket is, egy karavánt alkotnak, amely Nyugat-Afrikától Kelet-Afrikáig halad, hogy megvitassa az emberiség túléléséhez szükséges kérdéseket. Az ENSZ-szel ellentétben nem egyes országok, csoportok vagy vállalatok érdekeit képviselik, hanem az összes ember túlélési szükségleteit fogalmazzák meg.

Azért találkoznak, hogy a kultúrák párbeszédét folytassák: megvitassák etikai értékeiket, eszmét cseréljenek a társadalmi változásokról, az együttélés lehetséges új formáiról, az emberi jogokról, a törvényekről és az igazságosságról, a tudományról és az ökológiáról, a racionalitásról és az irracionalitásról; a kreatívan tehetséges emberek ezeket a tartalmakat művészi formákban is kifejezik.

Az együttélésüket tanácsokban szervezik meg, amelyek az élelmezéssel, az egészségüggyel és a konfliktusokkal foglalkoznak; az általános kérdéseket a plenáris gyűléseken.

A kommunikáció angol nyelven történik, minden eredményt rögzítenek és közzétesznek.

A sivatag, az orvostudomány és a technológia szakértői kísérik őket.

FILOZÓFIA

2050-ben a bolygónak körülbelül 10 milliárd lakosa lesz.

Azokra a kérdésekre, amelyek megválaszolása szükséges az emberiség túléléséhez, az egyes emberek, például a vallások és a filozófiák más-más választ adnak. A Karaván feladata, hogy ezeket a válaszokat összehozza. A Karaván tehát egy nem kormányzati, nem vallási és nem ideológiai kezdeményezés: ilyen hozzáállású embereket hoz össze. Nem azon gondolkodnak, hogyan lehetne javítani a dolgokon a meglévő hatalmi és gazdasági struktúrákon belül, hanem azon, hogy általában véve mit kell változtatni rajtuk ahhoz, hogy ne csak túléljenek, hanem egyáltalán emberré váljanak.

Az emberek évezredeket töltöttek azzal, hogy megteremtsék a békés együttélés feltételeit. Minden embernek tiszta ivóvíz, elegendő élelem, lakhatás, oktatás és szabad fejlődés lehetősége lenne. A világ sokszorosan több fejlődést, kreativitást, technológiát, életörömöt, művészetet és szórakozást, élvezetet és szórakozást tudna biztosítani mind a 8 milliárd polgárának.

Ennek az ellenkezője a helyzet, bár ennek nincs oka. De ez az ellentét ember alkotta – tehát az emberek által a valóságos életre változtatható.

CÉL

A világ minden tájáról származó emberek olyan modellt alkotnak, amely alapján az egész világ együtt élhetne –

egy olyan világot, ahol a legtöbben nem a legkevesebbek diktátumai szerint élnek, hanem ahol mindenki lehetővé teszi a többiek szabadságát,

egy olyan világot, amely nem a profit maximalizálásáról szól, hanem arról, hogy a technológia és a tudás előnyeit mindenki számára elérhetővé tegyük.

A Karaván célja, hogy a világ lakosságának önismeretet adjon:

“mi vagyunk a világ”

mint olyan tudatosság, amelyet nem kényszerítenek rá az emberekre, hanem saját gondolatukként merül fel bennük.

2021. július – a kezdeményezők

Részletek

Részvételi kritériumok

A karaván résztvevői által megvitatandó kérdések

Háttérgondolatok

Jelenlegi ivóvízkezdeményezés

Interjú

madujara@gmail.com