5-Rumänisch

Încă de la început, apa se află în centrul caravanei, de ce nimic nu este posibil fără apă?

Pentru că fără apă nimic nu funcționează. Apa este substanța primară a întregii vieți, oamenii sunt compuși în proporție de 70% din apă, după 5 zile fără apă potabilă fiecare om este mort. Și acesta este cuvântul cheie: între 60 și 70 la sută din omenire nu are acces la apă potabilă. Nu există statistici cu privire la câți oameni, în special copii, mor zilnic în chinuri uneori crude din cauza apei otrăvite. Acesta este în prezent cel mai mare scandal al unei umanități care se numește “civilizată” și care ar avea mijloacele materiale și financiare pentru a pune capăt acestei tragedii zilnice. Efortul mondial care ar fi necesar pentru a asigura apă potabilă tuturor oamenilor din ultimul sat ar fi mai mic decât efortul mondial actual din cauza coronavirusului, care provoacă doar o fracțiune din victime în comparație. Refuzul țărilor bogate de a ajuta victimele lipsei de apă potabilă se aseamănă cu un genocid prin omisiune.

De ce există un număr egal de bărbați și femei?

Pentru că există un număr egal de bărbați și femei în lume. Întreaga discuție despre cote este o impunere. Oricine mai vrea să discute serios despre “acțiunile” femeilor în ceva nu a înțeles încă că patriarhia, gândirea patriarhală, este cauza centrală a prăbușirii actuale a societății mondiale. Gândirea de acumulare a proprietății este o gândire patriarhală, în special premisa materială pentru aceasta, absurdul moștenirii este o gândire patriarhală primordială, ale cărei consecințe duc la faptul că 1% din omenire are aproape totul, iar majoritatea oamenilor nu au aproape nimic. Nu este vorba despre o întoarcere la matriarhat, chiar dacă acolo a predominat gândirea de proprietate, din care se pot prelua multe elemente. Este vorba despre o treime, un nou, deopotrivă de preluarea emancipatoare a gândirii și a actului, care, în mod logic, nu pot fi elaborate decât în mod egal. Fie că este vorba de ying yang sau dialectică, de alb și negru sau de sus și de jos: viața este formată din două laturi, a căror expresie vie sunt femeile și bărbații. Când vine vorba de regândirea întrebărilor fundamentale ale coexistenței umane, “de ce avem nevoie cu adevărat?”, “cum putem distribui bunurile lumii către toate cele 8 miliarde de oameni de pe acest glob?”. “cum putem organiza procese de luare a deciziilor cu adevărat democratice la toate nivelurile?” și multe altele, echilibrul dintre bărbați și femei, tensiunea dintre ei, energia declanșată de aceasta, dragostea și dorința lor pentru o lume umană și expresiile diferite ale acesteia, este o condiție prealabilă necesară pentru ca toți împreună să ajungă la un rezultat echilibrat.

De ce super-religioasă și super-culturală?

Toate religiile, culturile, filozofiile au dat răspunsuri necesare, dar nu suficiente, la întrebările elementare ale conviețuirii umane. Ele sunt indispensabile ca factori de identitate individuală, valorile lor fiind baza gândirii noastre, dar dacă pretind că sunt valabile pentru toți oamenii, ele conduc la război și distrugere reciprocă, adică la opusul a ceea ce pretind ele însele. Dacă există un singur Dumnezeu, el a creat toate religiile și culturile, astfel încât fiecare persoană să poată găsi un mod individual de a se ruga care să i se potrivească și de a realiza valorile religiei sale în acțiunile sale. Este vorba despre dialogul culturilor, de aceea este numele caravanei în rețeaua mondială; diversitatea oamenilor este cea mai mare bogăție inepuizabilă a umanității. Atunci când femeile și bărbații din toate culturile lumii se reunesc, nu numai că pot învăța să se înțeleagă reciproc, dar se pot îmbogăți reciproc în mod incomensurabil.

Cum se confruntă Caravana cu eurocentrismul?

Eurocentrismul înseamnă prostie, parohialism, singurătate și interese personale. Cel mai ridicol dintre toate este sentimentul de superioritate al generoșilor “lucrători umanitari” care, pentru a lua doar un exemplu, pun bani în mâinile “africanilor săraci” – am fost martor direct, timp de zece ani, în Mali, la dezastrul “cooperării pentru dezvoltare”, care este, în realitate, o dictatură pentru a împiedica dezvoltarea – deoarece beneficiarii banilor râd de acești idioți care se cred “superiori” pentru că au mai mulți bani și arme mai bune: în realitate, ei sunt superiori, deoarece cunosc ambele culturi și beneficiază de ambele; fondurile de dezvoltare sunt sursa corupției. Vorbirea despre “egalitate de șanse” nu face decât să trădeze disprețul celor care o spun față de cei cu care vorbesc: ca și adulții care, corect din punct de vedere pedagogic, se pun în genunchi când vorbesc cu copiii. Prima măsură pentru a schimba această situație ar fi anularea tuturor fondurilor fără a le înlocui, așa cum Brigitte Erler a cerut deja în cartea sa din 1989 “Ajutorul mort” și cum a cerut Dambisa Moyo în cartea sa din 2014 “Ajutorul mort” și cum cer de mult timp intelectualii și economiștii africani. Africa, ca să luăm doar acest exemplu cel mai crud, nu are nevoie de ajutor. Cum să te comporți cel mai bine în fața eurocentrismului a fost demonstrat de către președintele Burkina Faso, Thomas Sankara: a râs nu numai de creditori, ci și în mod special de președintele francez Francois Mitterand – care, desigur, nu a supraviețuit. Eurocentrismul este o atitudine care nu poate fi contracarată decât printr-o conștiință diferită. Această conștiință se naște din experiența de a trăi cu oameni față de care te simți superior. Această experiență poate produce rușine; îngăduiți-o și veți culege fericirea. Aceasta este ideea din spatele caravanei. Fiecare dintre noi poartă rămășițe ale acestei false conștiințe, chiar dacă suntem de bunăvoință. Chiar și victimele eurocentrismului, care pe bună dreptate îi disprețuiesc pe făptași. Atunci când victimele și agresorii trăiesc împreună pentru o perioadă lungă de timp în condiții existențiale și fac schimb de idei, ei pot avea această experiență. O parte importantă a Caravanei Păcii este jucată de artiștii care răspândesc această experiență în întreaga lume în cadrul a 5 festivaluri. Deoarece o atitudine este ceva care se alimentează din inconștient, ea nu poate fi schimbată doar cu ajutorul cunoștințelor intelectuale, ci trebuie contestată și la nivelul inconștientului. Numai arta poate face acest lucru.

De ce ar trebui ca caravana să fie realizată ca o caravană și nu pe o navă?

O corabie are nevoie de un căpitan, într-o caravană, oamenii pot determina împreună configurarea drumului comun, și despre asta este vorba. Animalele au nevoie de un câine alfa, care, după cum știm de la Konrad Lorenz încoace, poate fi și o ființă umană, iar acesta a fost Noe. Diferența dintre animale și oameni este că oamenii nu mai au nevoie de animale alfa, doar atunci vor fi oameni. Faptul că animalele alfa încă determină soarta ființelor umane este motivul pentru care omenirea se îndreaptă spre abis. De aceea ne aflăm încă în preistorie. Istoria ființelor umane nu va începe decât atunci când acestea se vor desprinde de aceste origini animale. Istoria omenirii va începe abia atunci când va folosi invențiile realizate în milenii în urma unor eforturi de nedescris până la Tehnologia Inteligentă nu ca pe un instrument de putere, ci pentru ceea ce sunt acolo: Să se elibereze cât mai mult posibil de munca necesară naturii și să permită fiecăruia dintre cele 8 miliarde de indivizi de pe această planetă cea mai mare libertate posibilă pentru a-și dezvolta personalitatea și diversitatea față de toți ceilalți: diversitatea ființelor umane este cea mai mare bogăție a lor, schimbul și fertilizarea încrucișată posibilitatea de diversificare și înflorire și dezvoltare a acestora, ceea ce este încă de neimaginat pentru noi astăzi. Întrebarea inutilă nu este dacă ființele umane ca atare sunt bune sau rele, ci cum își organizează ele coexistența. A sosit momentul istoric ca ei să înceapă în sfârșit să realizeze posibilitatea acestei conviețuiri. Caravana ca caravană a delegaților umanității este un prim pas în acest sens.

Care sunt bazele acestei noi lumi?

Aceste aspecte vor fi discutate cu exactitate în cadrul caravanei. Nimeni, nicio ideologie, nicio religie, cu siguranță niciun guru sau filozof, oricât de înțelept ar fi, nu le poate prescrie singur sau într-un grup restrâns. Tocmai de aceea, propunerile trebuie să fie prezentate înainte de începerea caravanei, unde vor fi discutate în detaliu. De exemplu, am propus o întoarcere la originile democrației grecești. Încă de la începutul secolului trecut, a apărut ideea organizării democratice a oamenilor, despre care filozofa Hannah Arendt spune că este forma naturală de organizare umană, care se formează automat, ca să spunem așa, de îndată ce puterea a dispărut. Cel mai faimos exemplu este Kronstadt – distrugerea acestei dezvoltări de către sovietici a fost sfârșitul revoluției și cea mai mare crimă a acesteia. Autoorganizarea poporului în timpul revoltei din ghetoul din Varșovia, până la o înflorire culturală veselă chiar și în aceste circumstanțe, este un alt exemplu. Există, de asemenea, idei anarhiste și multe altele: toate acestea sunt adunate și discutate pe o perioadă lungă de timp. În același timp, cultura dialogului este necesară pentru dialogul dintre culturi. Aceasta înseamnă: nu să încerci să îl convingi pe celălalt de propria idee, ci să oferi propria idee, să îl asculți pe celălalt și să te gândești la ea cu o dorință sinceră de a o schimba dacă este necesar. Acesta este cel mai greu lucru care există. Am fost martor la această cultură a dialogului în Mali timp de 10 ani și, prin urmare, îi iubesc pe oamenii de acolo.  Ei sunt modelul meu și această cultură a lor, care a crescut de mii de ani, îmi dă confirmarea că toți oamenii din această lume sunt capabili de acest lucru.

Cum pot să mă implic direct și activ?

Puneți întrebări și încurajați finanțarea.

Munca oamenilor din caravană este de a răspunde la întrebările care sunt compilate în prealabil. Dezvoltarea în continuare a chestionarului este cea mai urgentă sarcină care poate fi abordată acum și în întreaga lume datorită tehnologiei inteligente . Întregul proiect depinde în mare măsură de elaborarea acestui chestionar. De aici poate începe cooperarea independentă a oamenilor din întreaga lume. Aici, fără nici un efort suplimentar, se poate dovedi că este posibilă cooperarea fără dominație a oamenilor din întreaga lume. Acest lucru include și traducerea site-ului în cât mai multe limbi posibile, care până acum a fost realizată doar de programe automate. Limba francă a caravanei ar trebui să fie engleza, dar nu se poate aștepta de la toată lumea la acest lucru, de aceea traducătorii sunt o parte elementară a ansamblului. Acest interviu a fost realizat datorită faptului că oameni din Istanbul, Tunis, Munchen și Bamako au lucrat împreună – restul sunt bineveniți să continue.

Finanțarea de aproximativ 250 de milioane de euro este o nimica toată pentru marile companii industriale din această lume. La urma urmei, inițiativa există încă de la începutul mileniului. Ministrul german de finanțe și economie, Wolfgang Clement, a vrut să strângă această sumă împreună cu mine de la 10 companii industriale, dar acest lucru a fost împiedicat de ministrul de externe de atunci, Joschka Fischer. Rămâne faptul că acest efort mondial trebuie să fie finanțat nu de o singură persoană sau de o singură companie, ci de cel puțin zece. Wolfgang Clement a fost de acord cu mine că Caravana globală pentru pace ar oferi Germaniei, în special, șansa de a-și plăti o parte din datoria istorică. Toți cei care au posibilitatea de a aduce aceste idei în atenția factorilor de decizie pot contribui la realizarea lor.

De ce nu există o altă cale decât o inițiativă participativă de jos?

Pentru că structurile de organizare a conviețuirii în Caravană, dezvoltate și realizate în Caravană, ar trebui să fie modelul structurilor de conviețuire a oamenilor din lume. Orice prescripții venite de sus ar duce la o reproducere chiar a structurilor de putere care sunt pe cale să fie abolite. Nu este vorba de nimic altceva decât de a pune capăt dominației oamenilor asupra oamenilor. Nu mai pot să ascult această discuție despre “oamenii sunt răi” etc. În condițiile date, majoritatea oamenilor nu au de ales decât să fie la fel de răi ca alfații care le demonstrează acest lucru. Oamenii învață prin imitație, așa că trebuie să li se ofere un alt model pe care să-l imite; cei mai mulți oameni sunt resemnați în fața puterii copleșitoare a alfaților puterii umane, care sunt într-adevăr răi în majoritate. Cultura dialogului practicată în cadrul Caravanei, realizarea ei în cele mai mici amănunte, afirmarea faptului că această cultură a dialogului este într-adevăr posibilă, deși este cel mai dificil lucru care există, va fi prezentată restului lumii în cadrul celor cinci festivaluri care vor avea loc în timpul Caravanei și va fi difuzată în toată lumea, invitând-o să o imite. Inversarea structurilor actuale de sus în jos, exemplul și modelul posibilității realizate de a trăi împreună de jos în sus este calea și scopul caravanei.

De ce inițiativa privind apa potabilă este preludiul caravanei?

Pentru că ar fi o crimă, nejustificabilă atât din punct de vedere politic, cât și spiritual, să ne gândim la nevoile de bază ale ființelor umane și la satisfacerea lor atâta timp cât nenumărați oameni, în special copii, mor în agonie pentru că restul umanității nu le permite să satisfacă prima nevoie de bază a oricărei vieți, apa potabilă, deși ar putea să o facă.

 

Dr. Milena Rampoldi l-a întrebat pe Christof Wackernagel